Redyak
Image default
Energie

De voordelen van een warmtepomp

De energierekening wordt tegenwoordig alsmaar hoger en hoger, maar je wilt er in de winter toch nog wel warmpjes bij zitten zonder er al te veel voor te hoeven betalen. Je kan je CV ketel laten vervangen of aanvullen door een warmtepomp. Wat een warmtepomp is en wat de voordelen van een warmtepomp zijn zullen we je in dit artikel uitleggen. Maar waar je in ieder geval mee moet beginnen is contact opnemen met Elektromonteur Zoetermeer zodat je zeker weet dat jouw elektriciteitsnet klaar is voor een warmtepomp en je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Wat is een warmtepomp?

De simpelste uitleg is dat een warmtepomp een omgekeerde airco is. Dit betekent dat het apparaat je huis opwarmt met de buitenlucht in plaats van dat het het verkoelt. Een warmtepomp verplaatst warmte alleen maar, waardoor het apparaat veel minder energie nodig heeft dan elektrische verwarming. Er bestaan overigens twee soorten warmtepomp: die op basis van grondwater, en die op basis van buitenlucht, de eerste is eigenlijk alleen maar geschikt voor nieuwbouw, dus we raden je af die te gebruiken. De tweede categorie heeft soms nog wel de hulp van een CV ketel nodig, maar je energieverbruik gaat er wel veel mee omlaag.

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

Zoals we al eerder schreven verbruikt een warmtepomp veel minder energie dan een gewone verwarming, maar naast die kostenbesparing zijn er nog meer voordelen. Zo kan een warmtepomp ook nog koelen, dus als het in de zomer warm wordt kan de warmtepomp ook nog het hele huis koel houden. Als je energieprijs per uur wordt bepaald kan je met een warmtepomp nog iets interessants doen: je verwarmt je huis extra wanneer elektriciteit goedkoop is, waarna je de warmtepomp wanneer elektriciteit duur is uit kan laten staan.