Redyak
Image default
Eten en drinken

Zo gebruik jij de Thermapen

Wanneer je voedsel wilt koken dan is kamertemperatuur een van de beste referenties voor goed gegaarde stukken vlees. Hierbij kun je denken aan allerlei soorten vlees, waaronder biefstuk, rollades en varkenshaas. Een goede vleesthermometer is onmisbaar in een goede keuken wanneer je iedere avond lekkere goed gegaarde stukken vlees wilt eten. Een thermapen kun je krijgen in allerlei diverse uitvoeringen. Het aanbod is enorm gevarieerd.

Hoe neem je de thermapen in gebruik?

Je gebruikt de thermapen door de pin van de thermometer te prikken in het stuk vlees dat het dikste is. Op deze manier kun je de precieze temperatuur van het voedsel achterhalen. Een thermapen is een echte professionele temperatuurmeter.
De thermapen wordt inmiddels ook veel gebruikt in de keukens van restaurants, om de klanten van goed gegaarde stukken vlees te voorzien. De thermapen is zowel voor particulier als bedrijfsdoeleinden geschikt, maar dit geeft zeker aan waarom de Thermapen professioneel is.

De voordelen concreet.

Een thermapen heeft een hoop voordelen, maar wat zijn deze voordelen nu precies concreet? We nemen een aantal van de voordelen met je door.

  • Een thermapen meet de temperatuur van vlees ongekend snel. Dit maakt koken een stuk makkelijker.
  • Ander voedsel, water en stof kan zo goed als niet binnendringen door middel van de rubberen afdichting van de thermapen.
  • De behuizing van de thermapen is volledig afwasbaar. Dit betekent dus dat je makkelijk de groei van bacteriën tegen kunt gaan. Want die wil je hier allerliefst buiten de deur houden.

Stap voor stap.

Het klinkt allemaal vrij makkelijk. Je zou zeggen dat het gebruik van een thermapen helemaal geen voorbereiding of inzage in een stappenplan vereist. Het is inderdaad niet moeilijk. Maar het is toch wel belangrijk om een stappenplan aan te houden bij het gebruik van de thermapen.

  • Allereerst is het belangrijk de pin van de thermometer exact in het midden van het vlees te plaatsen. Plaats de pin niet in de buurt van vet of bot, dit kan de meting negatief beïnvloeden. Bij kip kun je het beste een meting doen vanaf de zijkant.
  • Het is ook belangrijk op de hoogte te zijn van een optimale kamertemperatuur voor het vlees dat je gaat bereiden. Per gerecht kan dit verschillen, en het maakt wel degelijk iets uit.De temperatuur van de oven, BBQ of de pan dient constant te blijven. Wanneer er factoren zijn die dit beïnvloeden dan heeft dit een negatief effect op de meting. Een draadloze thermapen is ook altijd een optie. Zo kun je de temperatuur van het vlees op afstand meten. Met een pan is en draadloze thermapen uiteraard overbodig. Maar met een oven of BBQ fluctueert de temperatuur nogal makkelijk. Dan is dit zeker wel een aanrader.