Redyak
Image default
Groothandel

Het kiezen van de geschikte verpakking

Er is een groot aanbod verpakkingen bij verpakkingsgroothandels qua maat, soort, grootte, dikte enzovoort. Bij het kiezen van een geschikte verpakking voor je product is het van belang dat je kijkt naar een aantal factoren. Zo kom je erachter wat de ideale verpakking is voor jouw product.

Randvoorwaarden

Begin je zoektocht naar de perfecte verpakking met randvoorwaarden op te stellen: waar moet een verpakking sowieso aan voldoen? Denk daarbij aan temperatuur, grootte, vorm of plaatselijke verpakkingsvoorschriften.

Bescherming

Een ander belangrijk punt is de bescherming. Dat is immers de belangrijkste functie van een verpakking: het moet je product beschermen tegen invloeden van buitenaf. Hoeveel je je product moet beschermen hangt af van het transportmiddel, de omstandigheden tijdens het transport, de omstandigheden (bijvoorbeeld temperatuur) bij aankomst en de duur van de reis.

Eerste indruk

Als je dit allemaal in kaart hebt gebracht kun je nadenken over wat het oog wil. Want de functie van verpakkingen is niet alleen het beschermen van je product, maar het is ook een belangrijke factor in de eerste indruk die een klant krijgt van je product. Daarnaast is het meestal een communicatiemiddel omtrent de inhoud van de verpakking, ingrediënten of toepassingen.

Oppervlaktebescherming

Kortom: kijk eerst eens wat je echt nodig hebt qua verpakking omtrent de veiligheid/bescherming van het product. Misschien is oppervlaktebescherming noodzakelijk omdat je iets breekbaars zoals een vaas of een televisie laat vervoeren? Zorg dat je daarbij eventuele eisen meeneemt in je beslissing. Oppervlaktebescherming is er in de vorm van bijvoorbeeld schuimfolie of luchtkussenzakjes. Onderzoek welke opties allemaal van belang kunnen zijn en ga daarna een schifting maken in prijs/kwaliteit, gebruiksgemak en houd daarbij het productieproces in je achterhoofd. De waarde van het product is hierin ook een belangrijke factor. Verzend je bijvoorbeeld telefoonhoesjes die maar €1 opleveren, dan ga je daar niet €1 aan beschermingsmateriaal aan toevoegen voor verzending.

Zo zie je dat het uitkiezen van de ideale verpakking altijd maatwerk is. Je moet rekening houden met zoveel verschillende factoren, dat er geen eenduidig antwoord is wat voor jou de beste keuze is.

https://www.paperplanetshop.nl