Redyak
Image default
Gezondheid

Hoe beïnvloedt proteïne de spieropbouw van het lichaam?

Proteïne of eiwitten, hoe je het ook zegt. Je ziet het meer en meer de laatste tijd, mensen die na hun work-outs rap een proteïne shake naar binnen gieten. Zelfs dat niet alleen meer, je kan je proteïnen nu via zoveel verschillende producten binnen krijgen, van proteïne repen tot hele voorverpakte maaltijden met een extra proteïnegehalte. 

 

Maar wat doet proteïne nu eigenlijk?

Proteïne is opgemaakt uit aminozuren, aminozuren besturen de groei, herstelling en onderhoud van de spiermassa.

Elke keer als je gaat sporten in de gym veroorzaak je kleine micro-scheurtjes in je spierweefsel. Deze scheurtjes zijn niet erg want de constante herstelling van deze scheurtjes is juist wat ervoor zorgt dat je grotere en sterkere spieren krijgt. 

Er wordt aanbevolen dat er minstens 0,8 gram proteïne wordt geconsumeerd in een dag om de gepaste bevoorrading proteïnen voor spierweefsel herstelling aan te vullen. Dit gehalte is meestal niet bereikt door meeste mensen sinds dat veel dagdagelijkse calorieën komen van het eten van koolhydraten en dus niet van proteïnen.

Dus wat wordt er aanbevolen?
Een dieet waarin je minstens 35% van je dagdagelijkse calorieën uit proteïnen haalt. Dit bedoelt dus voldoende vlees, vis of eieren eten of als je vegan bent genoeg noten, sojaproducten en andere plantaardige producten met een hoog proteïne gehalte, klik hier voor een handig totaaloverzicht van eiwitrijk eten.  

 
Dus als we alle positieven van proteïne op de spieropbouw van het lichaam gaan bekijken hebben we;

Nauwelijks verlies van spiermassa, de constante her aanvulling van proteïne, dus onder andere aminozuren, zorgt ervoor dat de spieren constant worden onderhouden. Dus al heb je is een weekje verlof van de gym nodig, eet genoeg proteïne en je zal je je niet zwakker voelen als je terug in je oefeningen vliegt. 

Groei in spiermassa en kracht, het eten van voldoende eiwitten bevordert de spiergroei als je in de tussentijd ook sport of aan krachttraining doet. Dit komt door de aminozuren gelijk we hierboven al besproken hebben die constant de spieren herstellen waardoor ze herstelling per herstelling sterker en groter worden.

 
In conclusie:
Je spieren zijn voornamelijk gemaakt uit proteïne, daarom kan een hoge inname van eiwitten zorgen voor de groei van spiermassa en het onderhoud van spierverlies gedurende een dieetperiode.