Redyak
Image default
Dienstverlening

Hoe een elektrisch schema lezen en begrijpen

Het lezen en begrijpen van een elektrisch schema is een belangrijke vaardigheid voor iedereen die met elektrische systemen werkt. Schema’s worden gebruikt om de componenten van een schakeling visueel weer te geven, zodat technici snel kunnen zien hoe de schakeling werkt zonder elke verbinding handmatig te hoeven traceren. Met wat oefening kan het lezen en begrijpen van schema’s een tweede natuur worden. Voor vragen over hoe je een elektrisch schema kan lezen en begrijpen kunt u altijd terecht bij Elektricien Utrecht.

Symbolen in elektrische schema’s

Voordat u kunt beginnen met het lezen van een schema, is het belangrijk de symbolen te begrijpen die erin worden gebruikt. Elk onderdeel heeft zijn eigen unieke symbool dat u vertelt welk type apparaat het is. Een weerstandssymbool ziet er bijvoorbeeld anders uit dan een condensator- of diodesymbool. Het is ook belangrijk te weten dat deze symbolen per schema kunnen verschillen als gevolg van regionale verschillen.

Verbindingen opsporen in schema’s

Zodra u vertrouwd bent met de symbolen die in het schema worden gebruikt, kunt u beginnen met het traceren van de verbindingen. Hierbij volgt u de lijnen op het schema heen en weer tussen de componenten. U kunt op elk punt van het schema beginnen, maar het is vaak nuttig om bij een voedingsbron te beginnen, omdat u dan een idee krijgt welke andere componenten daarop zijn aangesloten. Nadat u elke verbinding hebt overgetrokken, noteert u hoe elke component is aangesloten, zodat u de hele schakeling snel kunt begrijpen zonder dat u traceer elke lijn.

Het doel van de schakeling begrijpen

De laatste stap in het begrijpen van een schema is het doel ervan te begrijpen. Dit houdt in dat u bekijkt hoe elke component samenwerkt en wat het algemene doel van de schakeling is. U bekijkt bijvoorbeeld een eenvoudig verlichtingscircuit met een stroombron, een schakelaar, een gloeilamp en een zekering. U kunt gemakkelijk zien hoe elke component samenwerkt om het licht aan en uit te doen wanneer u de schakelaar omzet.